Hälsokontroll – ett måste?

Att gå på hälsokontroll kan vara till stor hjälp om du vill veta hur du ligger till med ärftliga sjukdomar, blodvärden eller om din livsstil påverkar din hälsa. Men en hälsokontroll känns inte alltid lika naturligt som en besiktning på exempelvis bilen. Varför? Kanske beror det på att man känner att man har koll på hur ens egen kropp mår utan någon påkostad medicinsk bedömning, eller kanske för att man är rädd för vad svaret ska bli. Hur som haver, är det klokt att göra en årlig hälsokontroll för att få en uppdatering om sin kropp och upptäcka eventuella sjukdomar i tid. Men vad ska man tänka på?

Vad innebär det?

På en klassisk hälsokontroll går man igenom olika tester som alla på ett eller annat sätt visar hur din kropp mår. Det handlar om olika varianter av blodprov, mätning samt vägning, blodtryck och puls samt BMI och procentuellt kroppsfett. Det är därför bra att göra en hälsokontroll årligen för att ta reda på hur olika livsstilar påverkar dig både fysiskt och psykiskt, baserat på dina värden. På en hälsokontroll kan du också ta upp frågor som oroar dig, ärftliga sjukdomar eller funderingar som du har kring din kropp. Om du har en allvarlig sjukdom kan den tack vare en hälsokontroll upptäckas och botas i tid.

Vad kostar det och vart kan jag vända mig?

Eftersom att en hälsokontroll är en relativt påkostad utredning av hela kroppen stiger priset en aning. Det är många olika prov som ska utföras och processas i labbet, för att sedan resultera i provsvar. Detta gör att du får räkna med att en undersökning kostar upp emot 3 000 kronor, men vad gör priset för skillnad om du kan upptäcka en livshotande sjukdom i tid? För att göra en hälsokontroll får du undersöka vilka kliniker som utför detta i ditt område, för att sedan kontakta och göra din tidsbokning. Har du inte sett över ditt kroppsliga mående på ett tag? Gör det genom en simpel hälsokontroll!