Att leva med psykisk ohälsa

Att leva med psykisk ohälsa är inget som borde vara tabu i samhället. Om du är i skolan, på arbetsplatsen eller när du utövar dina fritidsintressen ska du aldrig skämmas över vem du är. Din psykiska ohälsa definierar inte vem du är.

Men vad är psykisk ohälsa? Det är ett begrepp som täcker ganska mycket från allt ifrån nedstämdhet och oro till mer diagnostiserade sjukdomar. Men vad de har gemensamt är att de på något sätt påverkar personens funktionsförmåga. Och tänker man på att detta vida begrepp kryper neråt i åldrarna på grund av stress och oro blir scenariot inte så roligt. För vad gör samhället när så många lever med psykisk ohälsa och inte känner att de kan fungera normalt.

Att leva med psykisk ohälsa är ingen bortförklaring som personer använder för att inte göra saker, det är inget som någon styr över, det är en effekt av något och där man måste få hjälp att fungera. Att få ett liv, utan begränsningar. Men som med de flesta dolda problem kan det vara svårt för personen att förstå att det faktiskt är ett problem. Det börjar smått och sakta men säkert vänjer man sig. Det blir ett naturligt tillstånd, det är så det ska kännas, så det ska vara. Men, nej så ska det inte vara – aldrig!